Όλυρα: Ο διατροφικός θησαυρός του αγριοσίταρου
Η Όλυρα (ντίνκελ ή σπέλτα) είναι μία ποικιλία σίτου η οποία γίνεται όλο και πιο γνωστή στις μέρες μας, λόγω της μεγάλης διατροφικής της αξίας. Γνωστή και ως αγριοσίταρο η όλυρα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τροφές για τον άνθρωπο και την υγεία του.
Η βιολογική καλλιέργεια κατέστησε την όλυρα ως μία πλούσια τροφή για τον άνθρωπο καθώς απαιτεί λιγότερα λιπάσματα και αποτελεί μία υγιεινή διατροφική επιλογή. Ακόμη λόγω της περιεκτικότητάς της σε μαλακό σίτο είναι κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη.
Η ιστορία της όμως, ξεκινά από τα Χρόνια του Χαλκού και φτάνει μέχρι και το Μεσαίωνα όπου το αγριοσίταρο αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα εμπορίου κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη. Τον Μεσαίωνα, η καλλιέργειά της κυριαρχούσε στην Ελβετία και στην Γερμανία. Ενώ στον 20ο αιώνα, αντικαταστάθηκε με την καλλιέργεια του κοινού σίτου για παρασκευή ψωμιού. Τα τελευταία χρόνια συναντάμε κυρίως καλλιέργειες όλυρας στην Κεντρική Ευρώπη αλλά και στη Μεσόγειο.
Πλέον όλο και περισσότερα προϊόντα από αγριοσίταρο (όλυρα) υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων υγιεινής διατροφής και βιολογικών ειδών.
Ελάτε στα Open Days https://www.facebook.com/events/407592779609139/ στο κατάστημα ή μπείτε στο
E-shop μας https://www.fairtrade.gr/product-category/pasta-ryzi-dimitriaka/ και ανακαλύψτε τα βιολογικά μας ζυμαρικά από αγριοσίταρο (όλυρα) από τον συνεταιρισμό Gino Girolomoni στην Ιταλία.
Το ήξερες ότι….στην Ολλανδία αποστάζουν όλυρα για να φτιάξουν ποικιλία τζιν, ενώ στην Γερμανία και στην Πολωνία έχουν παρασκευάσει ποικιλία μπύρας και βότκας αντίστοιχα.
* της Αργυρώς Κασώτη