ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ;

Πώς γνωρίζουμε ότι τα χρήματά μας πηγαίνουν στους παραγωγούς; Και τι ποσοστό της τελικής τιμής ενός προϊόντος φτάνει σε αυτούς;

Η διαδικασία παραγωγής ενός προϊόντος Fair Trade ελέγχεται και πιστοποιείται από διεθνείς οργανισμούς, που εγγυώνται ότι μια οργάνωση ή ένας παραγωγός σέβονται τα κριτήρια του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου. Παράλληλα γίνεται επίσης έλεγχος για την απόδοση των χρημάτων στους παραγωγούς. Το ποσοστό της τελικής τιμής που φτάνει στον παραγωγό διαφέρει από προϊόν σε προϊόν, όμως ο παραγωγός παίρνει ΠΑΝΤΑ τα χρήματα που συμφώνησε με τον έμπορο. Επίσης, τη στιγμή της παραγγελίας παίρνει ως προκαταβολή το 50% και το υπόλοιπο 50% κατά την παράδοση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα των μικρών παραγωγών. Για ένα προϊόν όπως ο καφές, π.χ., ο παραγωγός παίρνει το 38% της τελικής τιμής, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά, τη συσκευασία, τον έλεγχο, τα λειτουργικά έξοδα του σημείου πώλησης κ.ά.

Πώς λειτουργεί η πιστοποίηση;

Τα καταστήματα Fair Trade διαθέτουν πιστοποιημένα προϊόντα. Τα πιο γνωστά σήματα πιστοποίησης είναι δύο: 1) Το σήμα World Fair Trade Organization (WFTO) πιστοποιεί οργανώσεις σε όλο τον κόσμο (όχι υλικά) και εγγυάται ότι αυτές τηρούν τα απαραίτητα κριτήρια για τις συνθήκες εργασίας, τους μισθούς, την παιδική εργασία και το περιβάλλον. Η FTH έχει πιστοποιηθεί από τον WFTO, ενώ κάποια προϊόντα μας φέρουν αυτό το σήμα γιατί παράγονται από οργανώσεις και παραγωγούς πιστοποιημένους από το WFTO. 2) To διεθνές εγγυητικό σήμα International Fairtrade Certification χρησιμοποιείται σε πάνω από 50 χώρες. Ανήκει στην FLO International, η οποία και το διαχειρίζεται. Ορισμένα προϊόντα μας φέρουν αυτό το σήμα.

Η Fair Trade Hellas είναι τμήμα μιας διεθνούς οργάνωσης;

Όχι, είναι μια ανεξάρτητη ελληνική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2004. Είναι αναγνωρισμένη από τον WFTO και μέλος του συνεταιρισμού CTM-Altromercato, που δραστηριοποιείται στην Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Μπορείτε να εγγυηθείτε την ποιότητα των προϊόντων Fair Trade; Σε τι διαφέρουν από τα συμβατικά;

Παρόλο που τα χειροποίητα προϊόντα δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να είναι πανομοιότυπα, οι Οργανώσεις Fair Trade προσπαθούν να βελτιώνουν διαρκώς την ποιότητά τους έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών. H ποιότητα των τροφίμων εξασφαλίζεται από ελέγχους που διεξάγονται πριν εισαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τα τμήματα ανάπτυξης και ελέγχου προϊόντων των συνεργαζόμενων συνεταιρισμών εισαγωγής. Έτσι, τα προϊόντα Fair Trade έχουν την ίδια ή καλύτερη ποιότητα από τα αντίστοιχα συμβατικά, κάτι που αποδεικνύουν οι αυξημένες πωλήσεις, η αφοσίωση των καταναλωτών και τα βραβεία που έχουν αποσπάσει (International Cup of Excellence, Roaster of the Year, SustainAbility in Design, the New York Home Textile Show). Η διαφορά είναι ότι, αγοράζοντας ένα προϊόν Fair Trade, τα χρήματά μας πηγαίνουν στους παραγωγούς και τις κοινότητές τους, όχι σε μεσάζοντες που στοχεύουν μόνο στο κέρδος.

Ισχύει ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι και προϊόντα δίκαιου εμπορίου και το αντίστροφο, ότι δηλαδή τα προϊόντα δίκαιου εμπορίου είναι και βιολογικά;

Ένα βιολογικό προϊόν δεν είναι υποχρεωτικά και δίκαιου εμπορίου, ενώ ένα προϊόν δίκαιου εμπορίου κατά 80% είναι και βιολογικό. Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν “βιολογικό” πρέπει όλα τα συστατικά του να είναι βιολογικά. Αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι και δίκαιο. Αυτό ισχύει, ακόμα και για προϊόντα βιολογικά από μικρούς συνεταιρισμούς που μπορεί, για παράδειγμα, να απασχολούν εποχιακούς εργάτες χωρίς ασφάλιση για το μάζεμα των αγροτικών τους προϊόντων. Οι παραγωγοί fair trade λαμβάνουν ένα premium στην τιμή της εμπορικής συναλλαγής, εάν εφαρμόζουν βιολογικές πρακτικές. Αυτό το premium είναι υποχρεωμένοι να το επενδύσουν είτε στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας είτε – όπως πιο συχνά γίνεται – στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία δρόμων, στη μεταφορά πόσιμου νερού στα σπίτια των χωριών, στη δημιουργία σχολείων ή νοσοκομείων και σε πολλές άλλες δράσεις στο πλαίσιο του κοινού οφέλους.

Γιατί κάποια προϊόντα Fair Trade είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά;

Γιατί η τιμή τους είναι πιο δίκαιη για όλους. Όταν κάτι είναι πολύ έως υπερβολικά φτηνό για μας, είναι πολύ έως υπερβολικά ακριβό για κάποιον άλλον. Κι αυτό το κόστος δεν μεταφράζεται σε χρήματα· μετφράζεται σε καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων, σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, σε καταστροφή του περιβάλλοντος και σε άλλα πολλά, που κρύβονται συχνά πίσω από τα συμβατικά προϊόντα. Παρόλ’ αυτά, τα περισσότερα προϊόντα Fair Trade έχουν ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τα συμβατικά. Οι Οργανώσεις Fair Trade συνεργάζονται απευθείας με τους παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντες, ώστε να μπορούν να διατηρούν τα προϊόντα προσιτά στον καταναλωτή και να αποφέρουν μεγαλύτερο κέρδος στον παραγωγό.

Γιατί δεν προωθείτε και προϊόντα ελληνικών συνεταιρισμών;

Το κίνημα Fair Trade στοχεύει στον περιορισμό της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, και προς το παρόν δεν προβλέπεται πιστοποίηση Fair Trade για προϊόντα του ανεπτυγμένου κόσμου. Ωστόσο είναι κάτι που συζητιέται σε διεθνές επίπεδο με τους αρμόδιους φορείς, ενώ η FTH σκοπεύει σύντομα να αναλάβει δράση ώστε να παρέχεται πιστοποίηση και σε προϊόντα Ελλήνων παραγωγών, που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Τι εννοείτε με τον όρο «μη κερδοσκοπικό κατάστημα»; Δεν υπάρχει δηλαδή κέρδος;

Ο όρος «μη κερδοσκοπικό» δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κέρδος. Σημαίνει ότι δεν υπάρχει προσωπικό κέρδος, ότι το κέρδος δεν μοιράζεται σε άτομα αλλά επανεπενδύεται σε δράσεις που προωθούν τους σκοπούς της οργάνωσης, που στηρίζουν το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο. 

Όλοι όσοι ασχολούνται με την οργάνωση είναι εθελοντές;

Όχι. Εθελοντές είναι τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, του Διοικητικού Συμβουλίου και όλα τα άτομα που καθημερινά στηρίζουν τις δράσεις της οργάνωσης και τη λειτουργία των καταστημάτων. Βασικές θέσεις όμως καλύπτονται από έμμισθο προσωπικό.

Τι μπορώ να προσφέρω ως εθελοντής/εθελόντρια;

Πολλά. Το κίνημα του Fair Trade βασίζεται στην εθελοντική προσφορά. Ένας εθελοντής μπορεί να στηρίζει τις καθημερινές δράσεις και την προβολή της οργάνωσης, να βοηθά στη λειτουργία του καταστήματος, να αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκδηλώσεων ή την ανανέωση της ιστοσελίδας μας, να προωθεί το κίνημα κανονίζοντας συναντήσεις και άλλα πολλά, από πολύ πρακτικά έως πιο θεωρητικά ή δημιουργικά. Κάθε προσφορά εθελοντικής εργασίας, όσο μικρή κι αν είναι, έχει τεράστια σημασία για τη  λειτουργία μας! Εδώ θα βρεις περισσότερες πληροφορίες.

Πώς μπορώ να αντλήσω πληροφορίες για τις δράσεις της Fair Trade Hellas;

Εκτός από το να μας επισκεφτείς στα γραφεία μας, μπορείς να συμμετέχεις στις εκδηλώσεις και στα σεμινάρια που διοργανώνουμε, να μας παρακολουθείς στο facebook και στο twitter, να εγγραφείς στο newsletter μας ώστε να λαμβάνεις άμεση ενημέρωση για τις δράσεις μας.

Πώς ορίζεται η “δίκαιη αμοιβή” που λαμβάνουν οι παραγωγοί Fair Trade;

Ορίζεται με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως ο χρόνος και ο κόπος που καταβλήθηκαν, ο κατώτατος μισθός, ο μισθός διαβίωσης και η αγοραστική δύναμη στην περιοχή της παραγωγής. Στις περισσότερες εμπορικές συμφωνίες, οι fair trade παραγωγοί προπληρώνονται για την παραγγελία τουλάχιστον το μισό ποσό, για να μπορούν να το επενδύσουν στην παραγωγή. Η αποπληρωμή γίνεται κατά την παράδοση του εμπορεύματος.

Το κίνημα του Fair Trade διοχετεύει θέσεις εργασίας από τις αναπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες;

Το Fair Trade προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή των φτωχότερων ανθρώπων στον πλανήτη, που συχνά δεν έχουν καμία άλλη εναλλακτική πηγή εισοδήματος.  Επίσης, καθώς οι Οργανώσεις Fair Trade στις αναπτυσσόμενες χώρες εξελίσσονται σε επιτυχημένες μικρές επιχειρήσεις, προσλαμβάνουν όλο και περισσότερα άτομα από τις κοινότητες όπου δραστηριοποιούνται.

Είναι το Fair Trade κατά της παγκοσμιοποίησης;

Οι Οργανώσεις Fair Trade προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα θετικά στοιχεία της παγκοσμιοποίησης φέρνοντας κοντά ανθρώπους, κοινότητες και πολιτισμούς μέσα από προϊόντα και ιδέες. Ταυτόχρονα προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τα αρνητικά στοιχεία που οδηγούν σε χαμηλά εργασιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα.

Είναι το Fair Trade κάποια μορφή φιλανθρωπίας;

Το Fair Trade προωθεί τις θετικές, μακροπρόθεσμες αλλαγές μέσα από εμπορικές σχέσεις που ενισχύουν την αυτάρκεια των παραγωγών. Ενώ πολλές Οργανώσεις Fair Trade στηρίζουν και φιλανθρωπικά προγράμματα, η ανταλλαγή αγαθών παραμένει το βασικό τους έργο.

Τι είδους προϊόντα Fair Trade κυκλοφορούν;

Εκτός από είδη διατροφής (καφέ, σοκολάτα, ρύζι, τσάι, κρασί) θα βρείτε επίσης χειροποίητα καλάθια, ρούχα, διακοσμητικά αντικείμενα, κοσμήματα, παιχνίδια, σαπούνια και άλλα. Αξίζει να τονίσουμε ότι, παρόλο που ο καφές είναι το πρώτο γεωργικό προϊόν που έλαβε πιστοποίση Fair Trade to 1988, χειροτεχνήματα Fair Trade πωλούνται ήδη από το 1946.

Τι λένε οι εθελοντές μας;

«Αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία σαν εθελόντρια και δεν περίμενα να μάθω τόσα πολλά καινούρια πράγματα. Ασχολήθηκα με ενδιαφέροντα ευρωπαϊκά πρότζεκτς και γνώρισα υπέροχους ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες με εμένα. Η καλή συνεργασία οδήγησε και σε παραγωγικά αποτελέσματα όπως είναι φυσικό!»

                                                                                                              Κατερίνα Ρέντζου

«Είναι πολύ όμορφο και εποικοδομητικό να συνδέεσαι με ανθρώπους με τους οποίους έχεις κοινό όραμα και «ανησυχίες» για έναν πιο δίκαιο και αλληλέγγυο κόσμο. Είμαι ευγνώμων για τη συνεργασία, τη βιωματική επιμόρφωση και τη φιλία! Σ’ ευχαριστώ πολύ Fair Trade Hellas!»

                                                                                                                                                        Βάσω Γιατσίδου

«Είναι μια απίστευτη ομάδα, με μοναδική δυναμική και ενέργεια! Αυτό νομίζω είναι το μυστικό της Fair Trade Hellas και καταφέρνει τόσο σημαντικές δράσεις και προωθεί το μήνυμα του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου! Έλα και εσύ μαζί μας!»

                                                                                                                                                        Βανέσσα Αγάπιε

«Ως εθελοντής της Fair Trade Hellas είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον κόσμο του Fair Trade και να καταλάβω σε βάθος γιατί οφείλουμε σαν καταναλωτές αλλά και ως άνθρωποι να αγοράζουμε και να υποστηρίζουμε προϊόντα Fair Trade. Μοναδική στιγμή ήταν η γνωριμία μου με τους παραγωγούς από την Σρι Λάνκα – ανθρώπους που μας περιέγραψαν πως η ζωή τους άλλαξε από τη στιγμή που αποτέλεσαν μέρος του δικτύου. Κάντε την αλλαγή και πιστέψτε σε έναν κόσμο πιο δίκαιο και ίσο απέναντι σε όλους».

                                                                                                                                                  Πάνος Πανουργιάς

«Την εμπειρία μου ως εθελόντρια στην Fair Trade Hellas θα την χαρακτήριζα ως ένα ταξίδι μέσα από το οποίο γνώρισα νέους ανθρώπους, ήρθα σε επαφή με μακρινές κουλτούρες από όλο τον κόσμο, έκανα νέους φίλους και αντάλλαξα πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες. Ίσως το πιο όμορφο κομμάτι είναι ότι γνωρίζεις ανθρώπους που μέσα από καινοτόμες ιδέες, οραματίζονται και προσπαθούν να φέρουν μια ουσιαστική αλλαγή στην κοινωνία μας, δημιουργώντας μια πιο ίση και δίκαιη οικονομία».

Αργυρώ Κασώτη

«Ως εθελοντής της Fair Trade Hellas και σκηνοθέτης, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω δράσεις, ομάδες και ανθρώπους που δεν θα μπορούσα διαφορετικά. Μου δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργήσω βίντεο και μικρά ντοκιμαντέρ που με έκαναν να ανακαλύψω και άλλους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Αλλά πάνω από όλα νιώθω υπέροχα που πρεσβεύω μέσα από τη fair trade, μια ιδέα, μια στάση ζωής κ ένα τρόπο αλλαγής της κοινωνίας».

Γιάννης Παπαδάκος

ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ;

ΤΕΛΕΙΑ! ΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ ΡΩΤΗΣΕ ΜΑΣ ΕΔΩ!

FAIR TRADE HELLAS

0